לא מעט אנשים שואלים את עצמם איך להצליח בפסיכומטרי. האם ללמוד לבד או עם מורה? האם אפשר לעבור מבחן כמו מבחן פסיכומטרי ללא הכנה מרוכזת ומאורגנת? איך אפשר להתמודד עם כמות כל כך גדולה של חומר?
הלמידה לפסיכומטרי היא משימה לא פשוטה מכמה סיבות:
- החומר לפסיכומטרי רב והבחינה מקיפה נושאים שונים.
- המבחן מצריך ידע מקצועי שלא נרכש במסגרת הלימודים בבית הספר (לדוגמה: חשיבה לוגית).
- סוג השאלות שונה באופן מובהק מהשאלות שהורגלתם להן בביה"ס (שאלות היגיון וחשיבה).
- קשה ללמוד ללא תמיכה מקצועית ורגשית של איש מקצוע וללא מסגרת תומכת.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להצליח בפסיכומטרי:
התכווננות להצלחה
חשוב לזכור שתהליך הלמידה למבחן פסיכומטרי הוא אישי, ולכן גם ההצלחה נמדדת ביחס לעצמי ולא ביחס לאנשים אחרים. לא צריך לצפות מהתחלה לשיפור משמעותי, אלא להציב יעדים אפשריים ולעמוד בהם. צפו בווידאו הבא של תלמיד עבר בקידום, שי אשכנזי, שקיבל ציון 725 בפסיכומטרי, ומדבר על ההתקדמות האישית שלו בזמן הלמידה לפסיכומטרי. "המורה שלי גרמה לי לדעת ולהאמין שאני מסוגל לעשות יותר טוב, ויותר טוב, ויותר טוב ובזכותה הגעתי לתוצאות שהגעתי", מספר שי.
תכנון זמנים נכון
אחד הקשיים המרכזיים של הרבה תלמידי פסיכומטרי הוא ההתמודדות עם כמויות גדולות של חומר. אל תתנו לספרים העבים ולחומר הלימוד הרב להלחיץ אתכם. בעזרת תכנון נכון שלכם תוכלו להספיק ללמוד את כל החומר. שווה להקדיש כמה שעות כדי להכין תוכנית עבודה כתובה ומסודרת שעל פיה תעבדו. הכינו לכם תוכנית בכל שבוע לחומר שאותו צריך ללמוד, וחלקו לכם את שעות הלמידה באופן הגיוני. אם תגדירו לעצמכם יעדים, תוכלו גם לעמוד בהם.
הבחינה הפסיכומטרית כוללת חומר רב מסוגים שונים – כמותי, מילולי ואנגלית. חשוב שתדעו מהם התחומים שבהם אתם חזקים, ובאילו תחומים אתם צריכים להשתפר, וקבעו את חלוקת הזמנים שלכם בהתאם. אם אתם מתקשים בעיקר במתמטיקה, הקדישו יותר זמן ללמידה כמותית, כמובן שבלי להזניח את התחומים האחרים.
מורי הפסיכומטרי של קידום יעזרו לכם לתכנן את תהליך הלמידה שלכם ויבנו יחד אתכם תוכנית אישית שמתאימה לצרכים שלכם. אל תתביישו לבקש מהם עזרה אם אתם מרגישים שאתם לא עומדים בזמנים. ובכל מקרה, אל תדחו את שיעורי הבית לרגע האחרון, כדי שתוכלו להיעזר במורים שלכם או בפורום פסיכומטרי.
לימוד אוצר מילים
אחד הדברים שמפחידים הרבה מהניגשים ללמוד לפסיכומטרי הוא כמות המילים הגדולה שיש ללמוד לפסיכומטרי. בין אם אתם נעזרים בכרטיסיות מילים או בתוכנות ללימוד מילים, העיקר שתבחרו את שיטת הלמידה שעובדת הכי טוב בשבילכם. גם כאן תקפה ההמלצה בקשר לתכנון זמנים. נסו לחלק את המילים לאורך כל תהליך הלמידה, להוסיף בהדרגה עוד מילים לרשימה ולעשות חזרה על המילים שכבר הכרתם. אבל שימו לב לא להתעכב יותר מדי על מילה מסוימת שמתעקשת לא להיכנס לכם לראש, ומצד שני גם לא להמשיך לחזור על מילים שאתם כבר זוכרים.
לימוד אוצר מילים יכול להקל עליכם מאוד בבחינה ובמיוחד לעזור לכם לפתור יותר שאלות בזמן קצר ובלי להתעכב על משמעות של מילים לא מוכרות, אבל ידיעת כל המילים היא לא ערובה להצלחה במבחן. ולכן, שימו לב שאתם לא מקדישים ללימוד אוצר מילים יותר מדי זמן על חשבון נושאים אחרים חשובים לא פחות.
חשיבה כמותית
הרבה תלמידים חוששים מהחלק הכמותי וטוענים שאין להם חשיבה מתמטית, ולכן חלק זה הוא אבוד מבחינתם. זה לא נכון! רוב השאלות בחלק החשיבה הכמותית אינן מורכבות מבחינה מתמטית, ובכל מקרה אינן עולות על הרמה של 3 יחידות בגרות במתמטיקה. חלק גדול בהצלחה בפרק הכמותי הוא הבנת הנקרא, הגיון ופסילת תשובות לא סבירות. בהרבה מקרים אין צורך לעשות חישוב מתמטי מדויק וגם אין זמן, ולכן הכרה של סוגי השאלות והדרך הנכונה לגשת אליהן יכולה להבטיח הצלחה בפסיכומטרי לא פחות ממוח מתמטי מבריק.
שיטת הלמידה בקידום מוכיחה שגם תלמידים שחושבים שהם חלשים במתמטיקה יכולים לשפר את הציון שלהם בפרק הכמותי באופן משמעותי במהלך הקורס. לכן, אל תתייאשו!