סיימתם פסיכומטרי וכעת, לאחר שבחרתם מה ללמוד לקראת תואר ראשון, השאלה הבאה שעולה היא איפה ללמוד? בישראל היום פועלות כמה אוניברסיטאות ומכללות, ולצדם בתי ספר פרטיים והכשרות למיניהם. לכן, ברגע שבחרתם במה לעסוק ומה ללמוד, תוכלו להתחיל לבחור מבין המוסדות ללימודי תואר ראשון.
בשנים האחרונות אנחנו רואים כי מוסדות הלימוד האקדמיים מתרבים כמו פטריות אחרי הגשם. עד לפני כמה שנים, אקדמאי, בעל תואר ראשון לפחות, היה מי שהצליח לסיים את לימודיו באחת האוניברסיטאות או בטכניון. כיום, פועלים בארץ לא פחות מ-84 מוסדות אקדמיים – לאן שלא תפנו תוכלו למצוא מוסד לימודים כזה או אחר, כאשר צריך להחליט איפה ללמוד, חשוב להיות מודע לעובדה זאת.
לצד האוניברסיטאות פועלות כיום בארץ מכללות אזוריות, מכללות פרטיות ושלוחות של אוניברסיטאות מחו"ל. מוסדות לימוד שהיו מקצועיים בעברם מציעים גם הם תואר ראשון לתלמידיהם.
הבחירה במוסד הלימודים שבו תלמדו תשפיע עליכם רבות: ראשית כל, היא תשפיע על הידע שתרכשו; שנית על כמות הזמן והמאמץ שתצטרכו להשקיע בלימודים; שלישית על סכומי הכסף שתידרשו להשקיע בלימודים – שכר לימוד והוצאות מחיה. ורביעית, אולי ההשפעה הגדולה ביותר – על הקריירה העתידית שלכם. מסיבות אלה ורבות אחרות חשוב לשקול היטב איפה ללמוד לקראת תואר ראשון, ולעשות זאת באופן מושכל שימנע חרטה בעתיד.
אז מה חשוב כשצריכים להחליט איפה ללמוד לקראת תואר ראשון?
זו שאלה אישית מאוד. חישבו אילו בחינות חשובות לכם:
קירבה פיזית למוסד הלימודים: האם אתם רוצים להמשיך לחיות בבית ההורים או לעבור למקום חדש? האם אתם רוצים "לשנות אווירה" ולצאת מהבית? האם תוכלו לממן את המחיה במעונות או לשכור דירה?
מוסד לימוד יוקרתי ודרישות קבלה גבוהות: האם חשוב לכם ללמוד במקום "נחשב" ולהשקיע הן בקבלה אל הלימודים והן בלימודים עצמם?
חיי חברה: האם חשוב לכם חיי סטודנטים תוססים או שאתם במילא טיפוס של בית? יש מוסדות לימוד הנודעים בחיי החברה שלכם, ואילו אחרים נודעים בשיממונם…
אלו רק דוגמאות לשאלות שיכולות לעזור לכם בשעה שאתם מתלבטים איפה ללמוד לקראת תואר ראשון. בנוסף, שאלו חברים שכבר לומדים, התעניינו בפרמטרים החשובים לכם, בקרו בימים פתוחים של מוסדות הלימוד, והחליטו על פי כל אלה לאן להירשם ללימודי תואר ראשון.
אוניברסיטה נחשבת, אבל למכללה יש גם הטבות…
רמת הלימוד באוניברסיטאות בארץ נחשבת לגבוהה ותנאי הקבלה שלהם קשים הרבה יותר משל המכללות השונות. ברוב המקרים בוגר אוניברסיטה יקבל עדיפות מסוימת בהתמודדות למשרה בהשוואה לבוגר מכללה, אבל אין זה מחייב בכל המקצועות ולא בכל המשרות. ישנן משרות שפחות רואות במוסד האקדמי כפרמטר חשוב, ונותן יותר דגש לביצועים ותכונות אישיות של המועמד למשרה. האוניברסיטאות בארץ מאופיינות ברמת למידה גבוהה ובתנאי קבלה קשים לרוב המקצועות. לעומתם, המכללות מאופיינות בתנאי קבלה קלים יותר אך הם נחשבים פחות באקדמיה, מוסדות אקדמאיים שונים נחשבים יותר ופחות בפקולטות מסוימות, כך שישנן מכללות שיותר נחשבות במקצוע מסוים ופחות במקצוע אחר. האוניברסיטאות נוקשות יותר במסגרת הלימודית, לעומת מכללה שנותנת לסטודנט אפשרות לחלק את הלימודים ליותר שנים וכך להקל על מהלך הלימודים. התואר הראשון באוניברסיטה מסובסד על ידי המדינה לעומת חלק מהמכללות שמחיר שנת לימודים יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים בשנה. ישנן גם מכללות "בחסות אוניברסיטאות" שגם הן מסובסדות ומציגות רמת לימודים גבוהה. כמוכן, האוניברסיטאות ידועות פחות במתן יחס אישי לתלמיד ואולם המכללות שמות על כך יותר דגש במהלך השנים.
אז מה בעצם מתאים לי?
לאחר שלוקחים בחשבון את כל המידע, חשוב להבין מי אני ומה מאפיין אותי כתלמיד ואת האופי שלי כבן אדם. כפי שכולנו שונים, כך גם הבחירה במוסד אקדמאי תתאים יותר לאחד ופחות לאחר. לפיכך, יש להתאים לנו את האופציה הנוחה והמתאימה ביותר לתקופת הלימודים. החשיבות בבחירת מוסד הלימודים המתאים ביותר תקל על שנות הלימודים וכך ניתן יהיה להפיק את המירב מהלימודים גם בעתיד.
הרצון להצליח במבחן הפסיכומטרי נובע מהרצון להתקבל למוסד אקדמאי טוב ואיכותי, שיעניק לנו את התואר הטוב ביותר וידחוף אותנו לעתיד תעסוקתי. השאלה שעולה היא האם כדאי להשקיע את כל המאמצים ולהתקבל לאוניברסיטה או שאפשר להסתפק במכללות שגם נחשבות לטובות? לשאלה זאת יש כמה תשובות, אבל קודם כל, יש להדגיש את חשיבות ההשקעה בקורס פסיכומטרי וקבלת ציון גבוה ככל האפשר. השקעה וקבלת ציון גבוה משאירה לך את אפשרויות הבחירה ולא סוגרת עבורך דלתות, ולכן אנו ממליצים לא לזלזל בקורס הפסיכומטרי ולהשקיע את המקסימום בלמידה למבחן .
נושא נוסף שיעניין אותך: