בשונה משאלות סגורות, להן תשובה אחת נכונה בלבד, שאלות פתוחות אינן נמדדות באופן דיכוטומי. קשה לומר כי לשאלה פתוחה יש תשובה נכונה אחת בלבד, שכן חיבורים שונים באופן כתיבתם ומהותם עשויים עדיין לזכות את כותביהם בציון מלא. לפיכך, תשובות פתוחות מאפשרות סקלה רחבה של ציונים, בהתאם לאיכות התשובה המוצגת.
צפו בסרטון הווידאו על בדיקת מטלת החיבור עם אפרת ליברמן, מנהלת תחום חיבור וכתיבה בקבוצת קידום.
כיצד, אם כן, יינתן ציון למטלת הכתיבה?
ראשית, בדיקת המטלה תבוצע על פי קריטריונים מוגדרים מראש, זאת כדי להימנע משיפוט סובייקטיבי. הקריטריונים על בסיסם תוערך מטלת הכתיבה הינם תוכן ולשון.
שנית, החיבור ייבדק על ידי שני בודקים שונים. מטרת הבדיקה הכפולה היא לוודא כי הציון שניתן לכל נבחן אכן הולם את החיבור שכתב. הציון שיינתן לנבחן הינו סכום הערכותיהם של שני הבודקים. במקרה בו יהיה פער מהותי בהערכותיהם של שני הבודקים, יועבר החיבור לבודק שלישי לקביעת הציון הסופי במטלה.
מהם הקריטריונים לפיהם תיבדק המטלה
חיבור יכול להיכתב במגוון סגנונות כתיבה רבים (מכתב, יומן אישי, רשומה היסטורית וכו'). צורת הכתיבה הנדרשת במסגרת מטלת הכתיבה היא כתיבה עיונית.
בחיבור מוקצה לכם גיליון כתיבה עם 50 שורות, מתוכם יש לכתוב בין 25-40 שורות, כאשר מניסיון שנצבר במרכז הארצי ובהתאם לזמן שמוקצב למטלה, מומלץ לכתוב בין 30-40 שורות, כאשר בשאר השורות ניתן להשתמש כטיוטה.
החיבורים עצמם יבדקו על ידי 2 מעריכים מנוסים שעברו הכשרה יסודית ומקצועית על מנת להבטיח את אובייקטיביות הבדיקה. שני המעריכים בודקים בנפרד את החיבור, ומעניקים את הציון באופן בלתי תלוי אחד בשני. אם בין 2 הציונים קיים חוסר התאמה, החיבור יועבר לבודק שלישי.
הציונים למטלה חולקו ל-2 ממדים, תוכן ולשון. בחלק התוכן מתייחס הבודק לרעיון עצמו שהובע במטלת הכתיבה, כמה הכתיבה רלוונטית לנושא והאם הרעיון של כותב המטלה הועבר באופן ברור ובהיר. כמו כן, האם הטיעונים שבהם הכותב משתמש כתובים בצורה לוגית הגיונית, האם קיימת חשיבה ביקורתית והאם הכותב נמנע מלחזור על דבריו.
בחלק הלשון מתייחסים לרמה הלשונית, לסגנון הכתיבה ולניסוח. שימוש נכון במילים בהקשר המתאים, רמת השפה ואוצר המילים במטלה, חלוקה לפסקאות ושימוש נכון במילות קישור וסימני פיסוק. אין זה אומר שיש לרשום את החיבור בשפה גבוהה מדי שלא לצורך, רק כאשר התוכן מצדיק את הכתיבה המליצית יש להשתמש בה.
חשוב לזכור שגם המעריכים מטעם המרכז הארצי לבחינות והערכה מודעים למגבלת הזמן ולכך שהחיבור אינו מימוש פוטנציאל הכתיבה שלכם, ואינם מצפים לכתיבה מושלמת, זהו נוסח ראשוני בלבד לחיבור.
הציונים ניתנים בסולם של 1-6 בכל אחד מהממדים, כאשר 1-3 למעשה מראה על חיבור ברמה לא איכותית, שבה אין חשיבה ביקורתית מספיקה, הרעיון לא מובע באופן ברור מספיק והתוכן דל ואינו מספיק רלוונטי לקטע, ומציון 4 ומעלה יש כבר כתיבה ברמה טובה ומעלה, שימוש נכון בניסוח, כתיבה בשפה עשירה' תוכן ממוקד וחשיבה ביקורתית.
דוגמאות למטלת הכתיבה
לחצו כאן להורדת 2 דוגמאות ראשונות למטלת הכתיבה שפרסם "המרכז הארצי לבחינות והערכה". דוגמאות נוספות ניתן למצוא בפירוט על החלק המילולי בבחינה לאחר השינויים שפרסם "המרכז הארצי לבחינות והערכה" באפריל 2012, לחצו כאן.
נושאים נוספים שעשויים לעניין אותך
לחצו כאן כדי להבין מדוע למה ללמוד פסיכומטרי בקידום >>
לחצו כאן להמשך קריאה על השינויים במבחן הפסיכומטרי >>