הקלות במבחן הפסיכומטרי ניתנות במסגרת פסיכומטרי ללקויי למידה, או בשמו הרשמי – פסיכומטרי בתנאים מותאמים. מבחן זה זהה לפסיכומטרי הרגיל, אך הוא מאפשר לבעלי לקויות למידה ולבעלי מוגבלויות פיזיות להיבחן במבחן בתנאים השונים מהתנאים של המבחן הפסיכומטרי הרגיל. המבחן הפסיכומטרי המותאם נערך תחת הקלות שונות, בהתאם לצורך, כגון: הארכת זמן, מבחן על גבי מחשב, כיתוב מוגדל, הפסקה קצרה בין פרקים ועוד.
איך נראה פסיכומטרי עם הקלות?
פסיכומטרי מותאם דומה למבחן פסיכומטרי רגיל וכולל הקלות המתבטאות בשינויים הבאים:
- מספר פרקים: בניגוד למבחן פסיכומטרי רגיל שבו ישנם 9 פרקים. בפסיכומטרי מותאם תמצאו ארבעה פרקים בלבד – פרק של מטלת כתיבה, ועוד 3 פרקים – כמותי, מילולי ואנגלית.
- הצגת השאלות: בפסיכומטרי מותאם, כל שאלה מופיעה בנפרד על גבי מסך המחשב. בתום הזמן המוקצב תתחלף השאלה, ואין זה משנה אם סומנה תשובה או לא. בניגוד לפסיכומטרי רגיל, במהלך הפסיכומטרי המותאם אי אפשר לחזור לשאלות קודמות באותו פרק, אך ניתן להתקדם לשאלה הבאה לפני שהסתיים הזמן המוקצב לקודמת.
- מספר השאלות וסדרן: לעיתים, פרק של מבחן פסיכומטרי בתנאים מותאמים יפתח בסוג שאלות מסוים ויסתיים בשאלות מאותו הסוג. זאת בניגוד למבחן פסיכומטרי רגיל, שבו לא יתכן מצב דומה.
- זמן: הזמן המוקדש לכל שאלה בפסיכומטרי המותאם שונה מזה במבחן פסיכומטרי רגיל, ולעיתים ארוך פי 2 לפחות מהזמן של השאלות במבחן פסיכומטרי רגיל.
כיצד מחשבים את ציון הפסיכומטרי ללקויי למידה?
מבחן פסיכומטרי בתנאים מותאמים, מעצם היותו ממוחשב, מתאים עצמו לרמת הנבחנים. השאלה הראשונה שתשאל בפסיכומטרי בתנאים מותאמים תהיה ברמה בינונית. תשובה נכונה תוביל לשאלת פסיכומטרי קשה יותר, ואילו תשובה לא נכונה תוביל לשאלת פסיכומטרי קלה יותר. המחשב קובע את ציון הפסיכומטרי על פי הרמה שבה עניתם על הכי הרבה שאלות, ומספר התשובות הנכונות שלכם. טווח ציוני הפסיכומטרי בגרסה זו הוא אותו טווח, אך הוא לא מחושב באופן יחסי לשאר הנבחנים (באותו מועד פסיכומטרי לפניו).
איך לומדים לפסיכומטרי בתנאים מותאמים?
בכל מקרה של קושי או בעיה, אפשר תמיד להיעזר בצוות המורים של קידום, שישמחו לייעץ לכם וללוות אתכם באופן צמוד לאורך כל התהליך לקראת יום המבחן הפסיכומטרי ללקויי למידה.
אולי יעניין אותך לקרוא את המדריך פסיכומטרי שלנו?