במבחן הפסיכומטרי ניתן לקבל מספר הקלות, או בשמן הרשמי התאמות, עבור נבחנים עם לקויות למידה, הפרעות קשב וריכוז, מגבלות פיזיות (כמו הריון), נפשיות (כגון חרדות) או בריאותיות (כמו מחלת הקרוהן). ההתאמות כוללות תוספת זמן, הפסקות, שימוש במחשבון (עם 4 פעולות בסיסיות), טופס מוגדל, הקראה ועוד. ההתאמה המשמעותית ביותר היא מפע"ם – מבחן פסיכומטרי על מחשב. זהו מבחן אדפטיבי, כלומר השאלות בו אינן ידועות מראש אלא נבחרות בהתאם לביצועי הנבחן.
חשוב לציין, שנבחנים רבים שקיבלו הקלות במסגרות חינוכיות אחרות לא מקבלים אוטומטית הקלות מקבילות במבחן הפסיכומטרי, ולמעשה רק חלק קטן מאוד מהנבחנים זכאים להקלות אלו. על מנת להיות זכאי להקלות בפסיכומטרי, יש להימצא מתאים לכך על ידי ועדה מיוחדת של המרכז הארצי לבחינות והערכה. את הבקשה להקלה בבחינה הפסיכומטרית יש להגיש באמצעות טפסים המיועדים לוועדה מיוחדת של המרכז הארצי לבחינות והערכה, בצירוף אישורים מתאימים.
איך נראה פסיכומטרי עם הקלות?
מבחן פסיכומטרי על מחשב דומה למבחן הרגיל. עם זאת, הוא כולל הקלות בפסיכומטרי המתבטאות בשינויים הבאים:
- מספר פרקים: בניגוד למבחן פסיכומטרי רגיל שבו ישנם 9 פרקים. בפסיכומטרי מותאם תמצאו ארבעה פרקים בלבד – פרק של מטלת כתיבה, ועוד 3 פרקים – כמותי, מילולי ואנגלית.
- הצגת השאלות: בפסיכומטרי מותאם, כל שאלה מופיעה בנפרד על גבי מסך המחשב. בתום הזמן המוקצב תתחלף השאלה, ואין זה משנה אם סומנה תשובה או לא. בניגוד לפסיכומטרי רגיל, במהלך הפסיכומטרי המותאם אי אפשר לחזור לשאלות קודמות באותו פרק, אך ניתן להתקדם לשאלה הבאה לפני שהסתיים הזמן המוקצב לקודמת.
- מספר השאלות וסדרן: לעיתים, פרק של מבחן פסיכומטרי בתנאים מותאמים יפתח בסוג שאלות מסוים ויסתיים בשאלות מאותו הסוג. זאת בניגוד למבחן פסיכומטרי רגיל, שבו לא יתכן מצב דומה.
- זמן: הזמן המוקדש לכל שאלה בפסיכומטרי המותאם שונה מזה במבחן פסיכומטרי רגיל, ולעיתים ארוך פי 2 לפחות מהזמן של השאלות במבחן פסיכומטרי רגיל.
- רמת הקושי: הקושי של השאלות לא תלויה במיקומן בפרק אלא בביצועי הנבחן – הצלחה תוביל לשאלות קשות יותר ולהיפך.
כיצד מחשבים את ציון הפסיכומטרי ללקויי למידה?
מבחן פסיכומטרי בתנאים מותאמים, מעצם היותו ממוחשב, מתאים עצמו לרמת הנבחנים. השאלה הראשונה שתשאל בפסיכומטרי בתנאים מותאמים תהיה ברמה בינונית. תשובה נכונה תוביל לשאלת פסיכומטרי קשה יותר, ואילו תשובה לא נכונה תוביל לשאלת פסיכומטרי קלה יותר. ציון הפסיכומטרי מחושב לא רק לפי כמות התשובות הנכונות כמו במבחן רגיל אלא גם על פי רמת הקושי שלהן. . טווח ציוני הפסיכומטרי בגרסה זו הוא אותו טווח, בין 200 ל-800.
איך לומדים לפסיכומטרי בתנאים מותאמים?
שיטות הלימוד והכלים שנותן קורס פסיכומטרי בקידום שימושיים ותקפים גם לאלו שניגשים לבחינה פסיכומטרית עם הקלות. הסדר ובניית הלו"ז חשובים לכל מי שלומד לפסיכומטרי, אבל במיוחד לתלמידים הזכאים להקלות בפסיכומטרי עקב לקויות למידה או הפרעות קשב. לתלמידים עם הפרעות קשב מומלץ לשבת בקדמת הכיתה, ולתלמידים שמתקשים להעתיק מהלוח מומלץ להעתיק רק כותרות ולהתרכז בלהקשיב בשיעור, ואת החומר הנוסף להשלים מחברים לכיתה. נבחני מפע"ם ייהנו במיוחד מאלפי שאלות התרגול ברמה אדפטיבית – ממש כמו במבחן.
בכל מקרה של קושי או בעיה, אפשר תמיד להיעזר בצוות המורים של קידום, שישמחו לייעץ לכם וללוות אתכם באופן צמוד לאורך כל התהליך לקראת יום המבחן הפסיכומטרי ללקויי למידה.
אולי יעניין אותך לקרוא את המדריך פסיכומטרי המפורט שלנו?
שאלות ותשובות:
ניתן לקבל הקלות כגון: בחינה ממוחשבת (מפע"מ), חוברת בחינה מוגדלת, גיליון תשובות מוגדל, הקלדת מטלת הכתיבה.
ייתכן שההתאמות יאושרו, אך לא בהכרח שכן הבחינה הפסיכומטרית שונה מבחינות הבגרות בתכנים ובמטרות ובסוגי ההקלות שניתן לקבל.
ניתן להשתמש באבחונים מהעבר שבוצעו על ידי מכונים מקצועיים אם טרם חלפו יותר מחמש שנים ממועד ביצוען.