התקופה שבה מתקיימים מבחני הבגרות היא אחת התקופות המשמעותיות בקרב תלמידי בית ספר התיכון ובין מי שמשלים אותן במהלך הצבא או לאחריו. מקצועות הבגרות השונים דורשים יכולות מגוונות כגון טכניקה אלגברית במתמטיקה ובמקצועות ריאליים ויכולת ביטוי עשירה בכתב במקצועות ההומניים. צומת דרכים חשוב זה משפיע על עתידנו האקדמי והמקצועי. ולכן, באופן טבעי תקופה זו מלווה בלחצים ובחרדות העלולים לפגוע בביצועים ובהישגים.
בנוסף לאתגר הלימודי, גם לוחות הזמנים צפופים כאשר רוב הבגרויות מתרכזות על פני תקופה קצרה של חודש-חודשיים ולפעמים יש שתי בחינות בגרות שונות באותו השבוע. הסתכלתם בלוח הבחינות וראיתם שבחינת הבגרות באנגלית מתקיימת חמישה ימים אחרי בחינת הבגרות בלשון? הקרבה הזו תקינה לחלוטין ונובעת משיקולים פדגוגיים וטכניים של משרד החינוך. לנבחני משנה (המשלימים את הבגרות אחרי הצבא) האתגר כפול: בחלק מהמקצועות שלושת שאלוני הבחינה באותו היום ממש!
ניהול זמן יעיל – המפתח להצלחה בבגרויות!
תקופת הבגרויות לא צריכה להיות מלחמה! עם תכנון נכון ושימוש יעיל בזמן, אתם יכולים להפחית משמעותית את הלחץ, ללמוד בצורה טובה יותר ולהגיע להישגים מרשימים.
אז איך עושים את זה?
הציבו יעדים: קבעו מטרות ברורות לכל מקצוע ולכל תקופת זמן.
תכננו את הזמן: הכינו לוח זמנים שבו תפרטו מתי תלמדו כל מקצוע. הקפידו להקדיש זמן מספיק לכל מקצוע, תוך התחשבות בחוזקות ובחולשות שלכם.
למדו בצורה יעילה: מצאו את שיטת הלמידה שמתאימה לכם. השתמשו בטכניקות שונות כמו כרטיסיות, סיכומים, פתרון תרגילים קבוצתי ועוד.
קחו הפסקות: אל תשכחו לקחת הפסקות קצרות במהלך הלמידה. זה יעזור לכם לשמור על ריכוז ולמנוע עומס יתר.
הקפידו על סביבת עבודה נוחה: למדו במקום שקט ונוח ונטול הסחות דעת.
אכלו בריא ופעלו באופן סדיר: אורח חיים בריא יעזור לכם לשמור על אנרגיה ועל ריכוז.
אל תפחדו לבקש עזרה: אם אתם מתקשים באיזה שהוא מקצוע, אל תהססו לפנות למורים, חברים או בני משפחה לקבלת עזרה.
הצטרפו אלינו אל קידום ויחד נתחיל במסע של הצלחה!
לחץ בלימודים: מתי הוא מועיל ומתי הוא מזיק?
כולנו מכירים את תחושת הלחץ לפני מבחן או הגשת עבודה חשובה. לחץ הוא תגובה טבעית של הגוף למצבים מאתגרים והוא גורם לשחרור הורמונים שמסייעים לנו להתמקד ולהתגייס למשימה.
לחץ יכול לשפר הישגים בדרכים הבאות:
מוטיבציה
מידה מסוימת של לחץ יכולה להגביר את המוטיבציה שלנו ולדחוף אותנו לעבוד קשה יותר.
ערנות
לחץ יכול לשפר את הערנות והריכוז שלנו' מה שעשוי לעזור לנו ללמוד בצורה יעילה יותר.
ביצועים
בניגוד למה שרבים חושבים, לחץ קל לא תמיד מזיק. במצבים מסוימים הוא יכול אפילו לשפר את הביצועים שלנו.
מחקר שפורסם בכתב העת "Journal of Experimental Psychology: Learning Memory, and Cognition" מצא כי לחץ מתון הוביל לביצועים טובים יותר במבחן במתמטיקה. הסיבה לכך היא שמידה מסוימת של לחץ גורמת לשחרור הורמונים כמו אדרנלין וקורטיזול אשר יכולים לחדד את הערנות, לשפר את הריכוז ולגרום לנו להתמקד בצורה יעילה יותר במשימה.
עם זאת, לחץ מוגזם עלול גם להזיק:
פגיעה בקוגניציה
לחץ קיצוני עלול לפגוע ביכולת שלנו להתרכז, לזכור מידע ולפתור בעיות.
קבלת החלטות
תחת לחץ אנחנו נוטים לקבל החלטות פחות רציונליות, מה שעשוי להוביל לטעויות בלימודים.
בריאות
לחץ ממושך עלול להוביל לבעיות בריאותיות כמו חרדה, דיכאון, הפרעות שינה ואף פגיעה במערכת החיסון.
חרדת בחינות
לחץ חזק לפני מבחנים עלול להוביל לתופעה הנקראת "חרדת בחינות", תופעה העלולה לגרום לתסמינים קשים כמו קוצר נשימה, הזעה ורעד ואף להוביל לכישלון בבחינה.
לכן, חשוב לזכור שמתח קל הוא דבר בריא שעוזר לנו להתפקס, אבל כאשר המתח הופך לאינטנסיבי ולאורך זמן, הוא יכול לפגוע לנו בביצועים.
אולי יעניין אותך לקרוא עוד על תעודות בגרות?
כלים מעשיים לשיפור ההישגים בבגרויות
חלוקה של החומר למשימות קטנות:
חלקו את חומר הלימוד בכל מקצוע לנושאים קטנים יותר. לכל נושא קטן קבעו תאריך יעד שבו תרצו לסיים ללמוד אותו. ודאו שהתאריכים ריאליים ואפשריים להשגה מתוך התחשבות בכמות החומר ובזמן העומד לרשותכם.
למדו רק את הנושאים החשובים בבחינות הבגרות. לכל בחינת בגרות יש מיקוד המחולק לנושאים שונים. המיקוד משתנה מעת לעת, ולכן חשוב לעבוד לפי המיקוד העדכני ביותר.
טיפ של מנצחים – בחלק לא מבוטל מבחינות הבגרות לא צריך ללמוד את כל המיקוד! הבחינה בנויה כך שיש בחירה בין נושאים, לא עונים על הכל. לכן, אסטרטגיה לגיטימית לחלוטין היא ללמוד רק לנושאים מסוימים וכך להוריד מעמסת חומר שאינה הכרחית. אמנם תהיה לכם פחות בחירה במבחן, אבל ציפור אחת ביד עדיפה משתיים על העץ. לכן חשוב להבין ולהתייעץ עם סמכות מקצועית, כמו מורה או יועץ בגרויות, איך ללמוד חכם לכל מקצוע. לדוגמה, בבחינת הבגרות בספרות אפשר ללמוד בפרק השירה או את שירת ביאליק, או את שירת ימי הביניים. אין שום צורך ללמוד את שני הנושאים ולא ניתן יהיה בכל מקרה לענות על שניהם בבחינה.
אחרי שהבנתם מה חשוב ללמוד לבחינה, כתבו את הנושאים לבחינה, בהתאם לרשימת המיקוד העדכנית. חלקו כל משימת למידה גדולה למשימות קטנות וניתנות להשגה וקבעו לוח זמנים ריאלי לכל נושא.
שיטת פומודורו להגברת היעילות ולמניעת שחיקה:
נסו להשתמש בשיטה מדליקה שנקראת שיטת ״פומודורו״ – עבודה מרוכזת בפרקי זמן קצרים עם הפסקות קצרות.
השיטה הומצאה על ידי בחור נבון בשם פרנצ’סקו קירילו שיזם ופיתח את שיטת פומודורו לאחר שהוא הרגיש תסכול בשל הזמן היקר שהוא בזבז, לטענתו, בלימוד עצמי.
מהם עקרונות השיטה?
כל פרק זמן של למידה מכונה "פומודורו" ומשך הזמן שלו הוא עשרים וחמש דקות.
לאחר כל "פומודורו" מומלץ לקחת הפסקה של חמש דקות.
לאחר ארבעה "פומודורו" מומלץ לקחת הפסקה ארוכה, בין רבע שעה ועד לחצי שעה.
טכניקת פומודורו מבוססת על רעיון פשוט: מוח האדם לא בנוי לעבודה רציפה לאורך זמן. בדיוק כמו שריר שזקוק למנוחה, גם המוח שלנו זקוק להפסקות קצרות כדי לשמור על ריכוז, יעילות ויכולת למידה. ההפסקות התכופות בלמידה רציפה מונעות שחיקה נפשית וממקסמות את יעילות הלמידה.
מסגרת קבועה ללמידה – הסוד לניצול זמן מיטבי לקראת בחינות:
קביעת מסגרת קבועה ללמידה היא אסטרטגיה חשובה בניהול זמן יעיל, במיוחד בהכנה לבחינות בגרות.
מסגרת קבועה ללמידה עוזרת לתלמידים לארגן את יומם ולנצל את הזמן ביעילות רבה יותר ולסייע בהגברת הריכוז על ידי יצירת זמנים קבועים ללמידה ומנוחה. אחת המשימות החשובות ביותר בלמידה לבגרות הוא קביעת זמן לתרגול. התרגול הוא הפידבק החשוב ביותר שלנו להתקדמות ביכולות הנדרשות לבחינה. במקצועות ריאליים למשל נפתור תרגילים ברמות שונות ונבדוק את עצמנו מול התשובות, במקצועות הומניים נתרגל הבעה בכתב ו״שליפת״ מושגים חשובים מתוך שילובם בתשובה כתובה ומלוכדת. מעבר למושגים, התרגול יסייע לנו לכתוב במשלב לשוני גבוה יותר ועם פחות שגיאות דקדוק ופיסוק.
מסגרות זמן קבועות תורמות ליצירת שגרה יציבה המסייעת בהפחתת תחושות של מתח וחרדה הנובעות מחוסר ודאות. הן מצמצמות את הצורך בקבלת החלטות יומיומיות ובכך עוזרות לנו להתרכז יותר בלימודים. קביעת נקודות זמן מוגדרות מספקת מבנה ברור לתכנון פעילויות נוספות סביבן, מה שמאפשר ניצול יעיל יותר של הזמן הפנוי. בנוסף, מסגרות אלו מסייעות בשמירה על איזון בריא בין זמני למידה לבין פעילויות חשובות אחרות.
חשוב לזכור כי יצירת מסגרות זמן קבועות צריכה להיות גמישה ומותאמת לצרכים הייחודיים של כל תלמיד. יש לבחון באופן תדיר את היעילות של המסגרות הללו ולבצע התאמות כנדרש על מנת להבטיח את התועלת המרבית עבור התלמיד.
אל תפספסו את מועדי בגרויות 2024
ללמוד חכם – מדריך מעשי לניהול למידה אפקטיבית
טכניקות למידה חכמות ויעילות הן כלים מחשבתיים מתוחכמים המאפשרים לנו לבקר, לכוון ולהשפיע על דרכי החשיבה שלנו. טכניקות אלו קשורות ליכולתו של הלומד להתבונן בתהליכי הלמידה האישיים שלו ולנצל תובנות אלו לשיפור הישגיו.
זהו את דפוסי הלמידה הייחודיים לכם כולל את נקודות החוזק והתורפה שלכם בתהליך הלמידה. לדוגמה, בדקו האם אתם קולטים טוב יותר בשעות הבוקר או הערב והאם למידה עצמאית או קבוצתית מתאימה לכם יותר.
הציבו יעדים ספציפיים לכל מפגש למידה ובחרו מראש את השיטות שבהן תשתמשו. למשל, שקלו האם תעדיפו לסכם את החומר, לנסח שאלות או אולי להקליט ולהאזין שוב לתכנים.
חשוב מאוד להכניס זמן תרגול עצמי והערכה עצמית. פתרו תרגילים מספרי הלימוד או מבגרויות עבר ושימו לב לשלושה היבטים מרכזיים: הזמן שלקח לכם לפתור את השאלה, טעויות שנבעו מהבנה שגויה של המשימה והיכולת שלכם לשלוף את המידע או הטכניקה הנדרשת. מדדו את השיפור בשלושת הצירים הללו לאורך זמן.
זכרו, תלמידים רבים מאבדים ניקוד יקר בבחינות הבגרות בשל שגיאות בהבנת המשימה או כתיבת תשובה לסעיף שגוי.
תוך כדי הלמידה בחנו את התקדמותכם. בדקו אם הבנתם את החומר, אם קצב הלמידה מספק ואם השיטה שבחרתם אכן מועילה. בתום הלמידה העריכו את האפקטיביות של הטכניקות שבהן השתמשתם. נתחו מה פעל היטב ומה דורש שיפור בעתיד.
התאימו את הטכניקות לסגנון הלמידה האישי שלכם ולדרישות הייחודיות של כל תחום לימוד.
צאו למסע למידה מותאם אישית מתוך זיהוי וניצול היתרונות שלכם
צעדו את הצעד הראשון במסע הלמידה שלכם על ידי מיפוי היתרונות האישיים שלכם. אלו עשויים לכלול כישורים לימודיים מסוימים כמו, למשל, יכולת הבעה בכתב או פתרון תרגילים מתמטיים, אופני קליטת מידע מועדפים כמו, למשל, למידה חזותית או שמיעתית או מאפייני אופי כמו נחישות, חשיבה יצירתית ועוד. הצלחות בתחומים שבהם אתם בולטים מחזקות את תחושת המסוגלות שלכם ועשויות להשליך באופן חיובי גם על תחומים מאתגרים יותר.
לאחר שזיהיתם את היתרונות שלכם, החליטו על דרכי למידה ונצלו אותם באופן מיטבי. לדוגמה, אם אתם מפיקים תועלת רבה יותר מייצוג ויזואלי של החומר, שקלו ליצור דיאגרמות, מפות מושגים, טבלאות או אפילו איורים פשוטים של הרעיונות והמושגים הנלמדים.
למרות החשיבות של התמקדות בחוזקות, אל תזניחו את התחומים שבהם אתם מתקשים. השתמשו ביתרונות שלכם כנקודת מוצא לפיתוח מיומנויות משלימות. למשל, אם יש לכם זיכרון מוזיקלי טוב, נסו ליצור ג'ינגלים קצרים המכילים את המידע שעליכם לשנן.
שילוב של כלים דיגיטליים בלמידה
אמצעים דיגיטליים יכולים לתרום משמעותית למיצוי הפוטנציאל האישי ולייעול הלמידה. הנה מספר אפשרויות לשילוב כלים טכנולוגיים בהתאם ליכולותיכם:
צפו בהדרכות מוקלטות באתרים כמו יוטיוב ועוד. נצלו אפליקציות לתיעוד שיעורים או ליצירת תקצירי אודיו. אמצו תוכנות לארגון מטלות וכלי תכנון זמנים שיסייעו לכם לנהל את לוח הזמנים ביעילות. הגדירו התראות ועקבו אחר זמני העיסוק בלימודים באמצעות יישומונים ייעודיים.
צרו קבוצות לימוד וירטואליות בעזרת פלטפורמות כגון Zoom או Discord – מערכת תקשורת מקוונת נפוצה המשמשת בעיקר לשיחות קוליות, שיחות וידאו והודעות טקסט.
חשוב להתאים את האמצעים הטכנולוגיים להעדפותיכם האישיות ולאופן הלמידה המועדף עליכם. התנסות ובדיקה יכולות לסייע באיתור הכלים המתאימים ביותר עבורכם.
אל תזניחו את הבריאות הפיזית והנפשית שלכם. הקפידו על שינה מספקת ותזונה מאוזנת. היו ערניים לרמות המתח שלכם ואפשרו לעצמכם פעילויות מרגיעות ומהנות.
שאלות ותשובות
לפני התלמידים עומדים מספר אתגרים וביניהם לוחות זמנים צפופים, מגוון מקצועות הדורשים יכולות שונות, לחץ וחרדות, קושי בניהול זמן יעיל ועוד.
טכניקות למידה חכמות הן, בין השאר, דפוסי למידה אישיים, הצבת יעדים ספציפיים, בחירת שיטות למידה יעילות, תרגול עצמי והערכה עצמית, התאמת טכניקות לסגנון הלמידה האישי ועוד.
צפייה בהדרכות מוקלטות, שימוש באפליקציות לתיעוד שיעורים ויצירת תקצירי אודיו, תוכנות לארגון מטלות וכלי תכנון זמנים יצירת קבוצות לימוד וירטואליות.