ישנם מונחים רבים הקשורים לבחינות הבגרות שאינם בהכרח מוכרים או מובנים לרוב. מטרת מאמר זה, אם כן, הינה להבהיר מספר מונחים בסיסיים ועיקריים ולהוות מילון קצר עבור מונחים אלו.
מילון מונחים לבגרות:
בגרות אקסטרנית – בגרות אקסטרנית פירושה בחינת בגרות אשר לא נעשית במסגרת לימודי התיכון. נבחנים אקסטרניים, אם כן, נבחנים בבחינות הבגרות מול משרד החינוך ישירות ולא דרך מוסד לימודים ועל כן נחשבים נבחנים המשויכים לשלוחה האקסטרנית של משרד החינוך. נבחנים אלו כוללים נבחנים אשר לא סיימו 12 שנות לימוד, או אשר סיימו 12 שנות לימוד אך לא ניגשו לאף אחת מבחינות הבגרות או נבחן אשר בחר להירשם לבחינות אקסטרניות. ישנם בחינות בגרות מסוימות אשר נבחנים אקסטרניים אינם רשאים לגשת אליהם כגון בגרות בביולוגיה בהיקף של 5 יחידות לימוד, שכן זו דורשת עבודה פרקטית הנעשית בתיכון.
לצורך פתיחת תיק נבחן אקסטרני יש לגשת לאחת השלוחות האקסטרניות של משרד החינוך עם תעודת זהות, 2 תמונות פספורט, גיליון ציונים קודם (אם קיים) ותשלום של 127 שקלים המהווה אגרת הרשמה שניתן לשלם עם שובר בבנק הדואר.
בחינות הבגרות האקסטרניות מתקיימות בד"כ בבית ספר הנמצא בקרבת מגורי הנבחן וכל נבחן אקסטרני יקבל הזמנה לבחינת בגרות בדואר לאחר שנרשם באחת השלוחות האקסטרניות של משרד החינוך.
ישנן 4 שלוחות אקסטרניות של משרד החינוך המקיימות שעות קבלת קהל:
- שלוחת תל-אביב והמרכז (השלוחה הראשית של משרד החינוך) – רח' עמל 48, קריית אריה, פתח-תקווה, טל: 03-6164022,
- שלוחת ירושלים – רח' כנפי נשרים 24, גבעת שאול, ירושלים. טל: 02-6515913
- שלוחת חיפה והצפון – רח' ביאליק 3, בית מנהל הנדסה קומה 9, חיפה, טל: 04-8645584
- שלוחת באר-שבע והדרום – שד' שז"ר 35, בית נועם, קומה 6, באר שבע, טל: 08-6283291
מימוש התאמות – נבחנים אקסטרניים הזכאים להקלות, כגון בחינה בע"פ או הקראת שאלון, נדרשים לממש את התאמתם מול משרד החינוך. יש לגשת כ-30 יום לפני מועד בחינת הבגרות לשלוחת הבחינות האקסטרניות בה רשומים ולהודיע על הכוונה לגשת לבחינת הבגרות ולממש את ההתאמות. אין צורך לממש התאמות של תוספת זמן והתעלמות משגיאות כתיב.
בגרות אינטרנית – בחינת בגרות אינטרנית פירושה בחינה אשר נעשית במסגרת התיכון. תלמיד אשר סיים 12 שנות לימוד ונבחן אפילו בבחינת בגרות אחת מחויב להשלים את תעודת הבגרות בבחינות אינטרניות של התיכון. מסיבה זו, נבחנים אשר ניגשים בשלבים מאוחרים יותר בחייהם בוחרים לעיתים להמיר את תיק הנבחן שלהם לתיק אקסטרני המנותק ממוסד הלימודים. במקרים מסויימים ישנה אפשרות להיבחן בבחינות אינטרניות ואקסטרניות, בכפוף לאישור משרד החינוך.
הרשמה במרכזי בחינות גמישים – הרשמה זו, המוכרת בקיצור כ'הרשמה במרב"ג', הינה הרשמה של "הדקה ה-90" לבחינת בגרות הנעשית יום לפני הבחינה. משרד החינוך מפרסם כל שנה היכן ניתן להרשם במרכזים הללו. יש לשים לב כי הרשמה במרב"ג כרוכה בדמי רישום כפולים (מחיר יחידת לימוד רגיל הינו 30 שקלים ליח"ל) ולא ניתן לקבל הקלות בבחינה, גם אם נבחן בעל זכאות להקלות ממשרד החינוך.
מיקוד – בכל שנה ולכל בחינת בגרות, משרד החינוך מגדיר וממקד על אילו נושאים יבחנו תלמידים בבחינת הבגרות. המיקוד מפורסם מספר חודשים לפני הבחינה באתר משרד החינוך ובד"כ מתאר אילו נושאים לא יכללו במבחן בכדי לאפשר למורים ותלמידים למקד את לימודיהם לקראת הבחינה. במקצועות מסויימים, כגון מתמטיקה ופיזיקה, אין מיקוד של חומר הלימוד.
בונוסים – משרד החינוך הגדיר שבמקצועות מסויימים יינתנו נקודות בונוס אשר יחשבו בשקלול ממוצע הציונים הסופי. הבונוס ניתן רק למקצועות מורחבים, דהיינו אשר נעשים בהיקף של לפחות 4 או 5 יחידות לימוד. תנאי מקדים לקבלת הבונוס הוא ציון של לפחות 60 בבחינה. לבחינות בגרות הנעשות בהיקף של 4 יח"ל ניתן בונוס של 10 נקודות לציון ובבחינות של 5 יח"ל ניתן בונוס של 20 נקודות לציון הסופי. במתמטיקה ואנגלית הבונוס מעט שונה כאשר ב-4 יח"ל מקבלים בונוס של 12.5 נקודות וב-5 יח"ל ניתנות 25 נקודות בונוס.
ממוצע הבגרות – ממוצע הבגרות מחושב על-ידי הכפלת הציונים (כולל בונוסים) במספר יחידות הלימוד וחילוק הסכום הכולל בסך יחידות הלימוד של בחינות הבגרות. כך, לדוגמא, תלמיד הנבחן בשלוש בחינות בגרות ברמת 5 יחידות לימוד יכפיל כל ציון בחינה בחמש (כולל הבונוסים), ויחלק את הסכום הכולל שלהם ב-15 כדי לבצע חישוב ממוצע לבגרות.
נושאים נוספים שעשויים לעניין אותך: