הרבה מכם, במיוחד אלה שנמצאים בשלבים ראשונים של הלימוד לפסיכומטרי, בוודאי שואלים את עצמכם לאיזה ציון פסיכומטרי כדאי לשאוף ומה נחשב ציון פסיכומטרי טוב.
לרוב, כששואלים את השאלות הנפוצות הללו עולה התשובה המתבקשת: "ציון פסיכומטרי טוב הוא דבר יחסי שתלוי במקצוע שאותו אתם רוצים ללמוד ובמוסד הלימודים שאליו אתם רוצים להתקבל. אין חשיבות לציון הפסיכומטרי כשלעצמו, כי הוא רק כלי לצורך קבלה ללימודים".
אבל זה לא מה שאתם רוצים לשמוע, נכון? אתם רוצים לדעת איפה אתם עומדים ביחס לשאר הנבחנים ומה הממוצע הארצי, כדי שתוכלו לבדוק האם אתם נמצאים מעל הממוצע או מתחתיו. ננסה לעשות לכם קצת סדר.
מהו ממוצע פסיכומטרי ארצי?
ממוצע פסיכומטרי ארצי הוא ציון הפסיכומטרי הממוצע המשוקלל מציוני כל הנבחנים באותו מועד ובמספר מועדים שלפניו.
הממוצע הארצי יכול לתת לכם אינדיקציה איפה אתם עמודים בסקאלה ביחס לנבחנים אחרים: אם אתם נמצאים מעל ציון זה – זו כבר התחלה טובה. כמובן שבהרבה מקרים לא מספיק להיות מעל הממוצע, והכל שוב חוזר לפקולטה שאליה אתם רוצים להתקבל.
בשנת 2016 היה ממוצע הציון הפסיכומטרי הארצי 545.
ציון הפסיכומטרי נקבע תמיד בהשוואה לנבחנים האחרים באותו מועד ובמועדים שלפניו. על כל ציון שקיבלתם בבחינה אתם יכולים לראות מהו אחוז הנבחנים שנמצא מעליו, ומה האחוז שנמצא מתחתיו. למשל, רק כ-5% מהנבחנים מקבלים ציון 700 או גבוה ממנו במבחן הפסיכומטרי, וכ-5% מקבלים ציון בטווח שבין 200-349.
טבלת הציונים והאחוזים המלאה נמצאת בכל אחת מהבחינות לדוגמא של המרכז הארצי לבחינות והערכה, וכך בכל מבחן לדוגמא שתעשו תוכלו לשקלל לעצמכם את הציון שקיבלתם ואת האחוזון שאליו אתם משתייכים.
בנוסף לציון הפסיכומטרי הממוצע בארץ, יש שקלולי ממוצעים נוספים ויותר ספציפיים. למשל, ממוצע הציונים של הנבחנים בעברית הוא 584 (מעל הממוצע הארצי), ואילו ממוצע הנבחנים בשפות אחרות (צרפתית, ספרדית, רוסית וערבית) נמוך מהממוצע הארצי. ישנם גם הבדלים בין ממוצעי הציונים של גברים ונשים. על כך תוכלו לקרוא בניתוח המפורט על נתוני הפסיכומטרי לשנת 2016.
נושאים נוספים שעשויים לעניין אותך: