אחד הדברים שמהם תלמידי פסיכומטרי חוששים מכל הוא הסיכוי שיצטרכו לעשות את הבחינה פעם נוספת. אם תסתובבו בפקולטות ובחוגים מבוקשים, בוודאי תוכלו להיתקל בסטודנטים שנאלצו לחזור על הבחינה מספר פעמים עד שהגיעו לציון המבוקש והתקבלו ללימודיהם. לא מדובר במקרים בודדים או חריגים, להפך – סטודנטים רבים אף מתחילים את מסעם עם המבחן הפסיכומטרי בידיעה שככל הנראה יצטרכו לעשות אותו יותר מפעם אחת עד שיצליחו.
אם תפנו אל סטודנטים בפקולטות וחוגים מבוקשים, כגון רפואה, פסיכולוגיה, הנדסה ומשפטים, בוודאי תשמעו לא מעט סיפורים על שיפור ציון פסיכומטרי. הסיבה היא שבחוגים אלו מושם בתנאי הקבלה דגש מיוחד על ציוני הבחינה, דבר המוביל לסף גבוה שלא כולם עומדים בו בפעם הראשונה. יחד עם זאת, אין כל סיבה להרים ידיים והעובדות מוכיחות שרבים וטובים הצליחו להתקבל לפקולטה המבוקשת, לאחר ששיפרו את הציון בעזרת קורס מקצועי.
בעבר נהוג היה לחשוב שלא ניתן לשפר פסיכומטרי באופן משמעותי, אך היום אנו יודעים שהדבר לא נכון. ההצלחה במבחן נשענת על שני דברים עיקריים: רמת הידע, והיכולת להתמודד עם לחץ הזמן בבחינה. תלמידים רבים מגיעים לבחינה מוכנים מאוד, אך מוצאים שהלחץ מכריע עליהם וגורם להם לקבל ציון נמוך יותר ממה שיכלו לקבל. לחילופין, ישנם גם תלמידים שלא מספיקים ללמוד מספיק לפני הבחינה ומגיעים אליה כשאין להם את כל הידע שהם זקוקים לו. במקרים כאלו ועוד רבים אחרים, אין ספק שהסיכוי לקבל ציון גבוה יותר בבחינה חוזרת הוא גבוה מאוד.
אין ספק שקבלת ציון נמוך מהרצוי בבחינה עשויה להוביל למפח נפש ולאכזבה, בוודאי אם למדתם כמו שצריך והשקעתם את מרב המאמץ והזמן. עם זאת, יש לזכור את מטרתו של המבחן הפסיכומטרי: מדובר באמצעי למטרה. כלי שבעזרתו תוכלו להתקבל ללימודים גבוהים ולעסוק במקצוע בו תעסקו שנים רבות בעתיד. אם כך, אין לתת לאכזבה רגעית מהציון לרפות את ידיכם. הדרך הטובה ביותר היא פשוט להשתחרר מכל הרגשות השליליים ולזכור שבטווח הארוך זה ישתלם לכם.
אז ברגע שהבנו שאין ברירה אלא להשתחרר מהבאסה, בואו נדבר על כמה דברים שאתם צריכים להכיר:
- זמן: אם אתם רוצים לגשת שוב לפסיכומטרי, אתם יכולים לעשות זאת כבר במועד העוקב לזה שבו ניגשתם. המרכז הארצי לא דורש תקופת צינון, וכדאי מאוד לגשת שנית כשהחומר הלימודי עוד טרי בראשכם על מנת שלא תצטרכו ללמוד מחדש דברים שאתם כבר יודעים.
- היכרות עם נקודות החוזקה והחולשה שלי: היתרון הגדול ביותר בלמידה לבחינה חוזרת הוא שאתם כבר מכירים את הבחינה ואת התפקוד שלכם בה. כיוון שכבר ניגשתם לבחינה וקיבלתם את התפלגות הציונים שלכם, יש לכם מושג באיזה תחום עליכם להשקיע יותר זמן ואיזה תחום הוא 'חזק' אצלכם. בצורה כזו, תוכלו להרכיב לעצמכם תכנית למידה אפקטיבית יותר, שתשפר את ביצועיכם בנושאים שהורידו לכם את הציון בבחינה הקודמת.
- ביטחון: בנוסף ללמידה ספציפית יותר, ההיכרות עם הבחינה תורמת לתחושת הביטחון שלכם בפעם השנייה שאתם ניגשים אליה. אתם כבר יודעים מול מה אתם עומדים, כיצד יום הבחינה נראה, וכיצד מבחן אמיתי מרגיש. כל אלו יסייעו לכם להצליח יותר בפעם השניה. תחשבו על זה כמו על טסט נהיגה: רבים מאיתנו לא מצליחים לעבור את הטסט הראשון, למרות שבשיעורי הנהיגה הצלחנו לנהוג בצורה מושלמת. הרבה מתוך זה נובע מהלחץ, שיורד מאוד בטסטים שלאחר מכן.
- לימוד עצמי או בעזרת קורס?: זוהי שאלה חשובה שרבים מתלבטים בה. מצד אחד, אתם כבר מכירים את הבחינה, את נקודות התורפה שלכם ואת הטכניקות הבסיסיות. מצד שני, לא בטוח שיש לכם את הכלים והמשמעת העצמית על מנת ללמוד לבד ולהגיע להישג משמעותי. לכן, מדובר בעניין של העדפה אישית, היכרות עם עצמכם ונקודת הפתיחה שלכם. אם חסרות לכם עשרים או שלושים נקודות כדי להתקבל לפקולטה, ואתם בטוחים ביכולות האישיות ובהתמדה שלכם, אולי תצליחו לחסוך כסף ובכל זאת להתקבל. ואולם, אם עליכם לשפר את הציון בצורה משמעותית ואתם חוששים לדחות את תחילת לימודיכם במקרה שלא תצליחו לבד, כדאי שתשקלו להירשם לקורס שייתן לכם את המסגרת והכלים הדרושים.
- ומה אם מצליחים יותר מידי?: תתפלאו אבל כן, יש דבר כזה! יש אנשים שמצליחים לשפר את הציון שלהם במעל 150 נקודות. במקרה כזה, המרכז הארצי לבחינות ולהערכה יזמן אתכם למבחן חוזר על מנת לוודא שהציון לא התקבל במרמה, ושהוא אכן מבטא את כישוריכם. אין צורך להיבהל, המבחן החוזר הוא לא תובעני ודורש מאמץ כמו המבחן הרגיל, והמרכז הארצי לא מצפה שתשיגו בדיוק את אותן התוצאות. הם מבינים שעבר זמן מה מהבחינה האמיתית וחלק מהדברים נשכחו. מספיק שתעברו קצת על החומר לפני כן ותראו להם שאיש לא ביצע את המבחן במקומכם.
- ומה אם לא מצליחים?: כן, גם זה קורה. לעיתים אנשים עושים פסיכומטרי בפעם השניה ומקבלים ציון נמוך עוד יותר מהבחינה הראשונה. כפי שאמרנו בתחילת המאמר – אין צורך להילחץ ויכולות להיות לכך סיבות רבות. על מנת להימנע ממקרים כאלו, בהם לא שיפרתם פסיכומטרי וגם הוצאתם כסף רב על קורס הכנה, אנו בקידום מציעים את מבצע "לא שיפרת – לא שילמת". אנחנו פשוט כל כך בטוחים שאם תלמדו בקורס שלנו אכן תצליחו לשפר את ציונכם, שאין לנו בעיה להתחייב לכך
- סבלנות: הדבר הכי חשוב שתסגלו לעצמכם במהלך תקופת הלימוד לשיפור פסיכומטרי למבחן השני שלכם הוא סבלנות. בתקופה זו אתם עלולים להיתקל בקשיים, בתסכולים ואף בשעמום – הרי עברתם את הכל לפני שניה! עשו לעצמכם טובה וזכרו שהמטרה הסופית שלכם היא נעלה. הבחירה בתואר הראשון שלכם היא אחת הבחירות החשובות ביותר שתעשו בחייכם, וזה ככל הנראה ישפיע על המשך החיים האקדמאיים והמקצועיים שלכם לשנים רבות לאחר מכן. כשדבר כה חשוב עומד על הפרק – מה זה עוד כמה חודשים? התאזרו בסבלנות ובמוטיבציה ותראו למבחן הזה מי הבוס!
איך משיגים את המטרה הנכספת? ממה צריך להיזהר? מה חשוב לדעת?
נתונים שכל אחד צריך להכיר
אין ספק שקבלת ציון נמוך מהרצוי בבחינה מוביל למפח נפש ולאכזבה, בוודאי אם למדתם כמו שצריך והשקעתם את מרב המרץ והזמן. לכך מצטרפות השמועות לפיהן קשה מאוד לשפר באופן מהותי את הציון שהושג בבחינה הראשונה. ואולם, אם השמועות הגיעו גם אליכם כדאי שתרימו את הראש ותדעו את העובדות: יש לא מעט אנשים שהצליחו לשפר את ציוניהם בפסיכומטרי במאה נקודות ואפילו במאה וחמישים נקודות במבחן השני. כיצד זה ייתכן? לשאלה זו יש מספר תשובות:
* זמן – לפי תקנות המרכז הארצי לבחינות והערכה, אסור לגשת לבחינה בשני מועדים רצופים. המשמעות היא שקיים מרווח זמן של כארבעה חודשים עד לבחינה השנייה, וזוהי תקופה מספיקה להתאוששות, מנוחה, הצטרפות לקורס הכנה רציני, והתמקדות בפרקים שבהם התקשיתם במבחן הקודם
* היכרות – אם אנשים לא היו מצליחים לשפר את הישגיהם רק למעטים מאיתנו היה רישיון נהיגה. ואולם, הנתונים מורים כי מרבית הנבחנים עוברים רק את הטסט השני, השלישי או הרביעי לאחר שנכשלו בראשון. הסיבה לכך היא שיפור הנקודות החלשות ובעיקר היכרות וניסיון עם הכביש, ובעצם עם המבחן. במילים אחרות, כאשר אתם מגיעים לבחינה השנייה כבר ידוע לכם היטב מה מצפה והמוח האנושי אוהב את המוכר. זוהי עובדה התורמת לביטחון העצמי (אפילו באופן לא מודע) ואתם נכנסים מייד לפעולה. זאת בניגוד למי שעובר את הבחינה בפעם הראשונה ומכיוון שהציונים נקבעים באופן יחסי הרי שכבר יש לכם יתרון משמעותי על אחרים.
* קורס הכנה רציני – אתם לא לבד! בקורסי ההכנה ממתינים לכם מורים שיודעים היטב מה זה פסיכומטרי בפעם השנייה. כלומר, הם מכירים את החששות והדאגות שלאחר "אי הצלחה" במבחן הראשון, ואת הטכניקות הפסיכולוגיות הטובות ביותר להתגברות עליהם. כמו כן, מאחר שזהו הקורס השני שלכם כבר מוכרות נקודות התורפה ובעזרת המורים ניתן לייעל מאוד את הביצועים ולחזקן. למעשה, חלקם של הקורסים המקצועיים עובדים בשיטת "לא שיפרת לא שילמת", והדבר מעיד על מידת הביטחון בהצלחת התלמידים. לכן, כאשר אתם מחפשים את קורס ההכנה הנכון עבורכם, פנו רק אל מי שמתחייב לשיפור הציון כדי שלא לבזבז את זמנכם לריק.
לימוד עצמי או בעזרת קורס?
זוהי שאלה חשובה שרבים מתלבטים בה: מצד אחד, אתם כבר מכירים את הבחינה, את נקודות התורפה שלכם ואת הטכניקות הבסיסיות. מצד שני, לא בטוח שיש לכם את הכלים והמשמעת העצמית על מנת ללמוד לבד ולהגיע להישג משמעותי. לכן, מדובר בעניין של העדפה אישית והיכרות עם עצמכם, אך זכרו שבכל מקרה קשה מאוד להגיע לשיפור מהותי באופן עצמאי. אם רק חסרות לכם עשרים או שלושים נקודות כדי להתקבל לפקולטה, ואתם בטוחים ביכולות האישיות ובהתמדה שלכם, אולי תצליחו לחסוך קצת כסף ובכל זאת להתקבל. ואולם, בכל ציון שמעבר לכך עדיף שלא להסתכן באובדן של שנה אקדמית ולגשת לקורס "לא שיפרת לא שילמת", כי השנה שיורדת לטמיון מהווה בפני עצמה נזק כלכלי חמור בהרבה.
ומה אם נכשלים או מצליחים מדי?
כן. יש דבר כזה! לעיתים אנשים עושים פסיכומטרי בפעם השנייה ומקבלים ציון נמוך עוד יותר מהבחינה הראשונה. זוהי אחת הסיבות המרכזיות לפנייה לקורס הכנה שני לפסיכומטרי בקידום שבמסגרתו אנו מתחייבים לשיפור הציון. יחד עם זאת, כדאי גם להירגע ולזכור שהרוב אכן מצליחים יותר בפעם השנייה, ושממילא מרבית המוסדות האקדמיים יתחשבו בציון הגבוה יותר מבין השניים. ובאשר להצלחה "מוגזמת" – מי שמשיג שיפור ציון של 150 נקודות או יותר בבחינה השנייה יקבל זימון למבחן חוזר מטעם המרכז הארצי לבחינות והערכה. הסיבה היא ששדרוג כה רציני עלול להעיד על רמאות, והמרכז מעוניין לבחון שהציון באמת מבטא את כישוריכם. גם כאן, לא צריך להיבהל. אין הכוונה לבחינה תובענית ומאומצת שבה תצטרכו להשיג בדיוק את אותן התוצאות, ומספיק שתעברו קצת על החומר לפני כן ופשוט תראו שאיש לא ביצע את המבחן במקומכם.
הפן הפסיכולוגי של פסיכומטרי שני
נכון, לא קל לקבל ציון בלתי מספק, אבל אל תתנו לרוח לצאת מהמפרשים ולפחדים להשתלט. בדרך כלל, המוח נוטה במצבים אלו לזרוק משפטים כלליים כמו "אני כישלון" או "אין לי סיכוי" – והתפקיד שלכם הוא פשוט להתעלם מהם. מה שכדאי לעשות הוא להכיר בעובדות, למשל שאלפי סטודנטים בפקולטות המבוקשות הגיעו אליהן לאחר פסיכומטרי שני, ושלא בכדי מאפשר המרכז הארצי לבחינות והערכה לגשת למבחנים חוזרים. באופן טבעי, לא כולם מצליחים בפעם הראשונה והדבר פשוט מעיד שעוד יש מקום לשפר ולהשתפר. מבלי להיכנס אל פרטי הפרטים של גישות הפסיכולוגיה החיוביות, נציין כי רבות מהן מפורסמות ברשת האינטרנט ובהחלט תוכלו לאמץ את אלו שמתאימות לכם. בנוסף, בקורסי ההכנה תקבלו תמיכה ועידוד מהמורים, שכאמור גם התחייבו לשיפור פסיכומטרי ומאמינים ביכולתכם לעשות זאת.
לראות נכון את העתיד
נקודה חשובה לסיום היא לסגל ראייה ארוכת טווח: מרבית האנשים שעושים פסיכומטרי הם צעירים, ונוטים להיבהל מעוד כמה חודשים של השקעה וכסיסת ציפורניים. לכן, למרבה הצער הם מרימים ידיים וממהרים להירשם לפקולטות פחות נחשבות, שאינן משקפות את רצונותיהם ותחומי עניינם. בראייה לטווח הארוך זוהי טעות חמורה, שבמקרה הטוב תסתיים בנשירה ובהחלפת חוגים במהלך התואר הראשון, ובמקרה הרע תוביל לעיסוק במקצוע שאינו מעניין או מתגמל מספיק. לכן, שווה להשקיע את המאמץ ולהירשם לקורס הכנה רציני של קידום שמאפשר לכם לשפר את הציון כאשר אתם ניגשים לבחינת הפסיכומטרי בפעם השנייה ולתפוס את הכיוון הנכון לעתידכם המקצועי.