ההצלחה במבחן הפסיכומטרי נשענת על היכולת לפתור כמה שיותר שאלות נכונה בזמן נתון. הזכרנו כבר בעבר שרמת הידע הנדרשת לבחינה היא לא גבוהה במיוחד – בפרק הכמותי, למשל, אנו נדרשים לרמת ידע של עד 3 יחידות לימוד, דבר שרובנו עברנו כבר בתיכון. אם כן, יהיה נכון לומר כי לחץ הזמן הוא גורם הקושי העיקרי במבחן זה.
על מנת להצליח לענות על יותר שאלות נכונה בזמן הנתון לנו (20 דקות לפרק), יש לתרגל כמה שיותר שאלות בזמן ההכנה למבחן. ככל שתתרגלו יותר שאלות בצורה יעילה, כך תכירו יותר את מבנה הבחינה, את סוגי השאלות שבה ואת גורמי הקושי המוצגים בשאלות אלו.
במאמר זה נרכז לכם את התרגול העיקרי שעליכם לשים עליו דגש כדי להגדיל את הסיכויים שלכם לקבל ציון גבוה בבחינה. יש לזכור כי לא מספיק לפתור כמה שיותר שאלות, אלא יש לעשות זאת בצורה יעילה.
תרגול פסיכומטרי מקדים
אם נרשמתם כבר לקורס פסיכומטרי ואתם מחכים שהוא יתחיל, כדאי לנצל את הזמן שנשאר עד תחילתו כדי שתוכלו להגיע אליו הכי מוכנים שרק אפשר. אם החלטתם ללמוד באופן עצמאי, אנו ממליצים לכם, גם במצב זה, להתחיל ללמוד מהתרגול הבסיסי הבא:
- תרגול בסיסי בחשיבה כמותית: בפרק החשיבה הכמותית בוחן המרכז הארצי את היכולת שלכם לעשות שימוש במספרים ובמונחים מתמטיים כדי לפתור שאלות כמותיות. לפני שאתם קופצים לתרגול של שאלות פסיכומטריות אמיתיות, אנו ממליצים לכם מאוד לעשות תרגול לא פסיכומטרי שירענן את זיכרונכם בידע הבסיסי שבוודאי כבר שכחתם. כדי להצליח בפרק הכמותי, עליכם לעשות שימוש בידע אותו אתם צריכים לזכור בעל פה, למשל:
- חזקות של מספרים נמוכים, לדוגמה – כמה זה 2 בחזקת 5?
- פתירת משוואה בנעלם אחד או שני נעלמים
- תכונות של משולשים, מצולעים ומעגלים בגיאומטריה
- חיבור וחיסור שברים
אם לא תזכרו בע"פ דברים מתמטיים בסיסיים כאלו, סביר שאלו יהיו הדברים שיכשילו אתכם כשתנסו לפתור שאלות פסיכומטריות בפרק הכמותי.
- למידת מילים בעברית ובאנגלית: מדובר באחד המאפיינים הכי ידועים של הבחינה – צריך לדעת המון מילים בעל פה. שינון מילים הוא תהליך ממושך שידרוש מכם השקעה רבה של זמן. ככל שתתחילו ללמוד מוקדם יותר את המילים, יהיה לכם יותר זמן לחזרות עליהן (כך תוכלו לזכור אותן טוב יותר במבחן) וגם תוכלו לפנות זמן בהמשך הקורס לתרגול שאר הנושאים בבחינה.
- קריאת ספר באנגלית: פרק האנגלית בבחינה בוחן את רמת האנגלית שלנו בשני קטגוריות עיקריות – הכרת אוצר מילים ויכולת קריאה והבנת טקסטים. במהלך הלמידה למבחן מומלץ מאוד להתרגל לקריאה רציפה של טקסטים באנגלית. אם תתחילו לקרוא ספר כבר לפני שמתחיל הקורס, תשפרו את יכולת ההתמודדות שלכם עם קטעי קריאה ברמה גבוהה במבחן. מומלץ לבחור ספר מעניין באנגלית ולהתמיד בקריאה רציפה של כ-30 דקות מידי יום.
תרגול נושאי הבחינה
מדובר בתרגול המסיבי והחשוב ביותר לקראת המבחן. אם אתם רשומים לקורס פסיכומטרי אין לכם מה לחשוש – המורה ינהל ויתווך לכם את התרגול הזה לאורך הקורס כולו. קורס הפסיכומטרי יהיה מחולק כך שבכל מפגש תלמדו חלק מתתי הנושאים עליהם תיבחנו בבחינה, ובין מפגש למפגש תתרגלו הרבה שאלות מאותו סוג.
אם בחרתם ללמוד לבד לבחינה, אנו ממליצים להקדיש לחלק זה של הלמידה לפחות חודש וחצי. עבדו עם רשימה מסודרת של סוגי השאלות הקיימים בבחינה, למדו כיצד פותרים כל סוג ותרגלו כמה שיותר שאלות באותו נושא. חשוב לעבוד בצורה מסודרת – הכינו לעצמכם מראש לו"ז לימודים בו תקבעו איזה נושא אתם לומדים בכל יום.
תרגול מבחני פסיכומטרי לדוגמה (סימולציות)
לאחר שצברתם כבר חלק ניכר מהידע הנדרש לבחינה, ולאחר שתרגלתם הרבה שאלות מנושאים שונים, כדאי להתחיל לתרגל מבחני פסיכומטרי מלאים. כבר הבנו שהחלק הקשה ביותר בבחינה הזו הוא לחץ הזמן, ותרגול מבחנים מלאים יסייע לכם להתרגל למסגרת הזמנים ולהבין מה נדרש מכם במבחן האמיתי.
אם נרשמתם לקורס פסיכומטרי, גם כאן, אין לכם מה לחשוש – במהלך הקורס תגיעו למפגשי סימולציה מיוחדים. אם החלטתם ללמוד לבד, אנו ממליצים להתחיל להתנסות בבחינות מלאות בתדירות נמוכה כחודש לפני המבחן, ולהתחיל לתרגל 3-4 בחינות בשבועיים שלפני הבחינה.
הדרך הכי טובה להתחיל לתרגל פסיכומטרי היא פשוט.. להתחיל לתרגל פסיכומטרי! אז קדימה, התחילו בלהכין לעצמכם תוכנית עבודה, שנסו מותניים ולעבודה! בהצלחה!