צריכים לגשת למבחן אמי"ר? רוצים להוציא פטור באנגלית?
קראו את המידע שצריך על הבחינה ועל הפטור!
אודות מבחן אמי"ר ומטרותיו
מבחן אמי"ר הוא מבחן מיון, הנועד לבחון את רמת האנגלית, של כל מי שמבקש להתקבל ללימודי תואר ראשון באחת האוניברסיטאות או המכללות השונות בארץ.
כחלק מהלימודים באקדמיה, סטודנטים מחויבים לעבור קורסי אנגלית שמטרתם לשפר את יכולתם להתמודד עם טקסטים אקדמיים באנגלית. כמות הקורסים באנגלית שהסטודנט מחויב לעבור נקבעת לפי "ציון האנגלית" שלו. ציון זה הוא הציון שקיבל הסטודנט בפרקי האנגלית בבחינה הפסיכומטרית, והוא נע בין 50 ל-150.
מבחן אמי"ר מיועד למי שאין לו ציון באנגלית (כלומר לא נבחן במבחן הפסיכומטרי) או מי שברצונו לשפר את ציון האנגלית שקיבל במבחן הפסיכומטרי – על מנת להוריד את כמות קורסי החובה באנגלית באוניברסיטה, או לקבל פטור מלא מקורסים ייעודיים אלה. פטור מקורסי אנגלית מוענק למי שציון האנגלית שלו הוא 134 נקודות ומעלה.
את מבחן אמי"ר, כמו גם את הבחינה הפסיכומטרית, כותב ועורך "המרכז הארצי לבחינות ולהערכה". פרקי האנגלית במבחן אמי"ר ופרקי האנגלית במבחן הפסיכומטרי הם זהים לחלוטין, כולל סוגי השאלות ותוכן תתי הפרקים. בנוסף, גם מבחן אמי"ר, כמו הפסיכומטרי, מתקיים ארבע פעמים בשנה (סמוך למועדי הפסיכומטרי).
מבחן אמי"ר מורכב משלושה פרקים הזהים זה לזה במבנה וברמה. אחד מהפרקים בבחינת האמי"ר הוא "פרק פיילוט", כלומר, הוא אינו משפיע על חישוב הציון הסופי, ומשמש את המרכז הארצי לבדיקת שאלות ולצרכים סטטיסטיים שונים. עם זאת, אין דרך לנבחנים לזהות פרק זה. על כן, יש להתייחס לשלושת הפרקים באותה רמת חשיבות.
מבנה מבחן אמי"ר
מבחן אמי"ר מורכב משלושה פרקים, כאשר לכל פרק מוקצבות 20 דקות ומשך המבחן הכולל הוא 60 דקות. כל פרק מכיל 22 שאלות והמבנה שלו זהה לפרק האנגלית בפסיכומטרי.
מבחן האמי"ר מכיל שני פרקי "אמת" ופרק "פיילוט" אחד שאיננו נחשב בציון, אך לכם אין דרך להבדיל בין הפרקים. על כן, נתייחס לשלושת הפרקים באותה רמת חשיבות.
מבנה הפרקים בבחינה:
חלק I – השלמת משפטים (Sentence Completion)
בפרק השלמת המשפטים נבדקת היכולת להבין וליישם אוצר מילים בהֶקשר נתון. כל שאלה היא בעצם משפט ממנו הושמטו מילה או צירוף מילים. יש לבחור בתשובה שמשלימה כל משפט בצורה הטובה ביותר. השאלות מסודרות לפי רמת קושי, כלומר, השאלה הקלה ביותר תופיע ראשונה והקשה ביותר תופיע אחרונה.
טיפים לשאלות השלמת משפטים:
בחלק השלמת המשפטים לא רק אוצר המילים שלכם באנגלית עומד למבחן, אלא גם השליטה שלכם בדקדוק בסיסי באנגלית. אם אתם מכירים את הסיומות והתחיליות השונות של מילים ויכולים להבדיל בין שמות תואר לתואר הפועל ובין שמות עצם לפעלים, תוכלו לבצע אלימינציה, וכך להעלות את סיכוייכם לענות על תשובות נכונות בפרק זה.
חלק II – ניסוח מחדש (Restatements)
מטרת חלק זה היא קבלת אינדיקציה לגבי רמת האנגלית הסבילה שלכם – כלומר, היכולת שלכם לקרוא ולהבין משפטים ורעיונות באנגלית, הרי שחלק הבנת הנקרא בודק בצורה ממוקדת יותר את היכולת שלכם להתמודד עם מאמרים שלמים באנגלית.
טיפים לשאלות ניסוח מחדש:
מכיוון שרמת האנגלית הסבילה שלכם עומדת בשאלות אלה למבחן, אין צורך להבין את המשמעות של המשפטים ברוב המקרים. לכן, מומלץ להתמקד במבנה המשפט, לחפש מילים המגדירות יחסים בין חלקי המשפט, ולהבין את החשיבות התחבירית של מילים במשפט. התמקדות זו תעזור במרבית המקרים בפסילת תשובות ומציאת את הפתרון הנכון לשאלה.
חלק III – הבנת הנקרא (Reading comprehension)
בפרק זה נבדקת הבנה של קטעים קצרים הלקוחים מתחומי תוכן אקדמיים מגוונים. חלק זה של המבחן כולל שני קטעי קריאה, כל אחד באורך של שלוש או ארבע פסקאות. אחרי כל קטע קריאה יופיעו חמש שאלות על הקטע. השאלות מסודרות לפי סדר הופעת המידע בקטע הקריאה, כלומר, השאלה הראשונה מתייחסת לאינפורמציה בתחילת קטע הקריאה וכן הלאה.
בנוסף, בחלק מהמקרים, השאלה הראשונה יכולה לבדוק את מידת ההבנה הכללית שלכם את הפרק, ולבקש מכם לתת כותרת מתאימה לפרק, להחליט מהו הרעיון המרכזי בטקסט וכו'. קחו בחשבון כי לפעמים השאלה הכללית יכולה להופיע אחרונה.
טיפים לשאלות הבנת הנקרא:
ברוב המקרים בפרק הבנת הנקרא אתם נדרשים לאתר את התשובה הנכונה בתוך פסקה או משפט ספציפיים. אם כן, כדי לענות על רוב השאלות, אין צורך לקרוא את כל הטקסט קודם, אלא רק לסרוק את הפסקאות בצורה מדוקדקת לחיפוש התשובה המתאימה לשאלה.
ציון מבחן אמי"ר
הציונים במבחן אמי"ר נעים בין 50 ל-150 נקודות, בדיוק כמו הציון של פרקי האנגלית בבחינה הפסיכומטרית.
ברוב מוסדות הלימוד, הציון הנדרש כדי לקבל פטור מלא מלימודי אנגלית בתואר הוא 134 ומעלה. עם זאת, כל מוסד לימודים רשאי לקבוע ציון פטור משלו, ולכן, בכל מקרה, אל תשכחו לברר מול המוסד אליו אתם נרשמים, איזה ציון נדרש בו לקבלת הפטור באנגלית.
מהו תוקף הציון במבחן אמי"ר?
איזה ציון קובע?
מתי פרסום הציונים?
כיצד מחושבים הציונים?
רמת קושי השאלות במבחן אמי"ר
שאלות ותשובות נפוצות בנושא מבחן אמי"ר/אמיר"ם
מה זה מבחן אמי"ר/ם?
אמי"ר זה ראשי תיבות של "אנגלית – מיון רמה". אמיר"ם זה ראשי תיבות של "אמי"ר ממוחשב". שתי הבחינות הן בחינות מיון באנגלית, המודדות את רמת השליטה בשפה האנגלית של מי שמבקש להתקבל ללימודי תואר ראשון באוניברסיטאות ובמכללות השונות. הבחינה נועדה לשמש כלי סינון ואבחון עבור המוסדות להשכלה גבוהה בקבלת הסטודנטים. זהו מדד להבחנה בין מי שצריך לשפר את לימודי האנגלית שלו ובכמה לבין מי שלא.
מה ההבדל בין מבחן אמי"ר למבחן אמיר"ם?
ישנם מספר הבדלים מרכזיים בין שתי הבחינות:
- מבנה המבחן – מבחן האמי"ר מורכב משלושה פרקים, הזהים במבנם לפרקי האנגלית בבחינה הפסיכומטרית. הם מורכבים מ-22 שאלות, בהן 8 השלמת משפטים, 4 ניסוח מחדש ו2 קטעי קריאה המלווים ב5 שאלות לכל אחד. שניים מפרקי המבחן הם פרקי אמת ופרק אחד הוא פרק פיילוט, כאשר אין דרך לדעת איזה מהפרקים מהווה פיילוט. השאלות בפרקים מסודרות בסדר קושי עולה.
בחינת האמיר"ם, לעומת זאת, היא בחינה ממוחשבת אדפטיבית. רמת הקושי של השאלות משתנה בהתאם להצלחה בשאלות הקודמות, כך שהצלחה בשאלה תוביל לשאלה הבאה קשה יותר, ולהפך. יש בה פרק אחד בלבד, ומספר השאלות מכל סוג עשוי להשתנות מנבחן לנבחן. - מעבר בין שאלות – בבחינת האמי"ר, ניתן לעבור בין שאלות מאותו פרק באופן חופשי במסגרת הזמן המוקצב לו (20 דקות). כלומר, חלוקת הזמן בין השאלות בכל פרק נתונה בידי הנבחן. בבחינת האמיר"ם, מוקצב לכל שאלה זמן נפרד ולא ניתן לעבור בין שאלות. עם זאת, הזמן שניתן לשאלה בבחינת אמיר"ם ארוך מהזמן הממוצע לשאלה במבחן אמי"ר.
- טיוטה – למרות שהגישה לשאלות בשני המבחנים דומה, הבדל מרכזי ביניהם טמון בעובדה שמבחן האמי"ר הוא מבחן מודפס בעוד שמבחן האמיר"ם ממוחשב. כתוצאה מכך, בבחינת האמי"ר יש טיוטה (הבחינה המודפסת עצמה) בה ניתן להשתמש כעזר לפתרון השאלות, בעוד שבבחינת האמיר"ם לא ניתן לעזר בדפים ולכתוב טיוטות.
ריכזנו את המידע על ההבדלים בין מבחן אמי"ר למבחן אמיר"ם – בטבלה – כאן
איך בנוי מבחן אמי"ר / אמיר"ם?
מבחן האמי"ר מורכב משלושה פרקים, זהים במבנם לפרקי האנגלית בבחינה הפסיכומטרית. הם מורכבים מ-22 שאלות, בהן 8 שאלות השלמת משפטים, 4 שאלות ניסוח מחדש ו-2 קטעי קריאה המלווים ב-5 שאלות לכל אחד. שניים מפרקי המבחן הם פרקי אמת ופרק אחד הוא פרק פיילוט, כאשר אין דרך לדעת איזה מהפרקים מהווה פיילוט. השאלות בפרקים מסודרות בסדר קושי עולה.
בחינת האמיר"ם, לעומת זאת, היא בחינה ממוחשבת אדפטיבית. רמת הקושי של השאלות משתנה, בהתאם להצלחה בשאלות הקודמות, כך שהצלחה בשאלה תוביל לשאלה הבאה קשה יותר, ולהפך.
איך לומדים למבחן אמיר"ם?
מכיוון שהבחינות בודקות ידע בשפה האנגלית, מומלץ להעשיר את אוצר המילים באמצעות לימוד מילים חשובות וקריאת ספרים באנגלית. במקביל, כדאי לפתור שאלות ממבחנים אמיר"ם לדוגמה ולנסות להבין מהם הגורמים לטעויות שלכם. פרט לטעויות, כדאי לחפש גם שאלות בהן ניחשתם או שלא הייתם בטוחים באופן הפתרון, כדי ללמוד גם מהן. קורס אמיר"ם של קידום יציע לכם מגוון גישות לשאלות השונות במבחן, ויעזור לכם לשפר את ביצועיכם בעזרת ערכת ספרים איכותית והדרכת המורים המנוסים והמקצועיים של קידום.
איך מחשבים ציון במבחן אמי"ר / אמיר"ם?
הציון שניתן בשתי הבחינות נע בין 50 ל-150, והוא ציון יחסי – כלומר, הוא נקבע לפי מידת הצלחתכם ביחס לשאר הנבחנים שפתרו אותן שאלות.
מבחן האמי"ר מורכב מ-3 פרקים, כאשר אחד מהם מהווה פרק פיילוט ואינו נכנס לחישוב ציון הבחינה. הציון הינו מצטבר, כך שכל שאלה שנענתה נכון מקנה תוספת נקודות, ולכן כדאי לנחש תשובות אם אינכם יודעים מה התשובה הנכונה. הציון הסופי מחושב על ידי תיקנון סטטיסטי הכולל השוואה לבחינות ממועדים ונוסחים שונים, בכדי לשמר את התפלגות הציונים הקבועה.
מבחן אמיר"ם הוא מבחן אדפטיבי. כלומר, הציון שלו נקבע על פי רמת השאלות שהמערכת הקצתה לכם ופתרתם נכון. פתרון נכון של שאלה יוביל להצגת שאלה קשה יותר, כאשר הציון עולה או יורד בהתאמה ביחס לציון הממוצע, המהווה נקודת פתיחה מבחינת רמת הקושי של השאלות המוצגות. הציונים עוברים עיבוד סטטיסטי הכולל השוואה למבחנים ממועדים קודמים בכדי למנוע סטיות בין מבחן למבחן. את הציון במבחן האמיר"ם מקבלים מיד עם סיומו, אך איננו סופי עד לאישור המרכז הארצי לבחינות והערכה. ניתן לצפות בציון גם באתר המרכז הארצי.
מה עדיף, מבחן אמי"ר או אמיר"ם?
בחירה בבחינת האמיר"ם משמעותה התמודדות עם כל שאלה בנפרד, תחת מגבלת הזמן המוקדש לה, ללא שימוש בטיוטה, שכן המבחן ממוחשב. במבחן אמי"ר, לעומת זאת, תתמודדו עם 22 שאלות בתוך מסגרת של 20 דקות לפרק, כך שתוכלו לבנות אסטרטגיה למבחן, ותוכלו להשתמש בטיוטה. בממוצע, הזמן המוקצב לשאלה במבחן אמי"ר קצר משמעותית מזה במבחן האמיר"ם.
לתלמידים עם לקויות קשב או כאלו שנוטים להילחץ מעבודה בזמנים, לרוב עדיף להיבחן בבחינת אמיר"ם.
לתלמידים שאוצר המילים שלהם באנגלית קטן יחסית, עדיף פעמים רבות להיבחן בבחינת אמי"ר שם קל יותר להיעזר באסטרטגיות פסיכומטריות שיפצו באופן חלקי על המחסור בידע.
עם זאת, חשוב לזכור שאין הבדל בהתפלגות הציונים בין המבחנים, שכן כל אחת מהבחינות מאתגרת באופן ייחודי הנובע מהמבנה שלה. נסו לבחור ביניהן על פי היכרותכם האישית עם התמודדותכם אל מול לחץ של זמן, העדר טיוטה ואסטרטגיות מתאימות. מומלץ להתנסות בבחינות לדוגמה משני הסוגים לפני שמקבלים החלטה.
כמה שאלות יש במבחן אמיר"ם?
המבחן מורכב משאלות משלושה סוגים. מכיוון שמבחן אמיר"ם הוא אדפטיבי, מספר השאלות בחלק מסוגי השאלות עשוי להשתנות מנבחן לנבחן. ככלל, ניתן לקבוע שיש בערך כ-8 שאלות בהשלמת משפטים (2 דקות לשאלה) ו-8 שאלות ניסוח מחדש (4 דקות לשאלה). בכל מקרה, בסיום הבחינה יהיה קטע קריאה אחד ואחריו 5 שאלות (מוקצבות 7 דקות לקריאת הקטע ואחריהן 4 דקות לכל שאלה. הקטע נותר על המסך גם בזמן פתרון השאלות).
אורך המבחן הוא כשעה, אם תסיימו את כלל השאלות שהמערכת מציגה לכם בתוך פחות משעה, תוכלו לצאת מחדר הבחינה טרם עברה שעה.
כמה טעויות מותר לעשות במבחן אמי"ר/ם?
המרכז הארצי לבחינות והערכה משתמש בכלים סטטיסטיים הכוללים השוואה למועדים ונוסחים שונים של בחינות, בכדי למנוע סטיות בין ציוני מבחנים שונים. כל שאלה עוברת את הליך התיקוף, ולכן קשה לספק תשובה בדבר כמות הטעויות המותרות במבחן. ככל שהמבחן שקיבלתם קשה יותר, כך מותר לעשות יותר טעויות ועדיין להגיע לרמה הדרושה לכם. ניתן לקבל הערכה לרמתכם על ידי פתרון בחינות לדוגמה ובדיקת ציונכם. ראו גם כיצד מתרגמים ציון אמיר"/ם לקורס אנגלית מדוברת
כמה עולה מבחן אמי"ר/ם?
עלות ההרשמה לבחינות היא כדלקמן:
מבחן אמי"ר – הרשמה רגילה, עד כחודש וחצי לפני המבחן (באתר מאל"ו ניתן למצוא את תאריך סיום ההרשמה לבחינה הרלוונטית לכם) תעלה 270 שקלים.
אם תרשמו בהרשמה מאוחרת, המחיר יעלה ל-405 שקלים (150% מההרשמה הרגילה) והרשמה ביום המבחן תעלה 675 שקלים (250% מההרשמה הרגילה).
מבחן אמיר"ם – ניתן להירשם למבחן האמיר"ם דרך אתר המרכז הארצי לבחינות והערכה או דרך מוסד הלימודים בו אתם לומדים או מעוניינים ללמוד. עלות ההרשמה דרך המרכז הארצי עומדת על 252 שקלים, והרשמה דרך מוסד הלימודים היא בעלות משתנה, אותה יש לברר מול המוסד.
ניתן לקבל מידע נוסף עבור סוגי ההרשמות השונים בעמוד הרשמה למבחן אמיר"ם
איך נרשמים למבחן אמי"ר/ם?
ניתן להירשם למבחן אמי"ר/ם בשתי דרכים:
1. ההרשמה הנוחה ביותר למבחן אמי"ר או אמיר"ם היא דרך אתר המרכז הארצי לבחינות והערכה. באתר ניתן למצוא את גם את תאריך סיום ההרשמה לבחינה הרלוונטית לכם.
2. לבחינת אמי"ר ניתן להירשם לבחינה גם באמצעות דואר, באמצעות זימון אותו יש להשיג טלפונית דרך מרכז הזימונים של המרכז הארצי – כאן.
3. לבחינת אמיר"ם ניתן להירשם גם דרך המוסד אליו אתם רשומים. תהליך ההרשמה שונה מעט בכל מוסד, ועל כן מומלץ ליצור קשר עם המוסד הרלוונטי אליכם כדי להבהיר את נהלי ההרשמה. למבחן אמיר"ם ניתן להירשם עד 3 ימים לפני הבחינה עצמה, ואין בו אפשרות להרשמה מאוחרת.
שימו לב: מותר להיבחן בבחינת אמי"ר/ם כמה פעמים שתרצו, אך יש להמתין לפחות 35 יום בין בחינה אחת להבאה בתור. מי שנבחן לאחר פחות מ-35 יום, בחינתו תיפסל וכספו לא יוחזר.
כמה זמן אורך מבחן אמי"ר/ם?
מבחן אמי"ר מורכב מ-3 פרקים שלכל אחד מהם מוקצבות 20 דקות, כך שאורכו הכולל הוא שעה. במסגרת הזמן המוקצב לפרק מותר לפתור אך ורק את השאלות של אותו פרק, ולא ניתן לעבור בין פרקים שונים באופן חופשי. מותר לצאת מחדר הבחינות רק בתום 60 הדקות.
מבחן האמיר"ם אורך כשעה, אך אם לא ניצלתם את מלוא הזמן המוקצב לכל שאלה, יתכן ותסיימו את המבחן גם בזמן קצר יותר. כל תלמיד רשאי לצאת מהכיתה ברגע שסיים את המבחן (ודאו כי המבחן אכן הסתיים והוצג לכם ציון קודם לכן).
מתי מקבלים תוצאות מבחן אמי"ר/ם?
ציוני בחינת האמי"ר מדווחים למוסדות ולתלמידים כחודש וחצי ממועד הבחינה. ניתן לראות את תחזית דיווח הציונים למועד הרלוונטי לכם באתר המרכז הארצי לבחינות והערכה.
ציון מבחן אמיר"ם מתקבל מיד עם סיומו, אך חשוב לזכור כי הוא ייחשב לציונכם הסופי רק לאחר אישור המרכז הארצי.
איך מתרגמים ציון אמי"ר/ם לכמות קורסי אנגלית?
בין אם תבחנו במבחן אמי"ר ובין אם באמיר"ם, הציון יתורגם לכמות קורסי האנגלית שעליכם לקחת במסגרת לימודי התואר הראשון. עד שנת 2022 מספרי הקורסים שנדרשו לכל ציון היו:
ציון | רמה | מספר קורסי אנגלית נדרשים |
84-50 | טרום בסיסי א' טרום בסיסי ב' |
בין 4 ל-5 קורסים |
85-99 | בסיסי | 3 קורסים |
100-119 | מתקדמים א' | 2 קורסים |
120-133 | מתקדמים ב' | קורס אחד |
134-150 | רמת פטור |
במוסדות לימוד רבים, נדרשים הסטודנטים להגיע לרמת מתקדמים א' עוד לפני תחילת הלימודים. כלומר, מי שציונו פחות מ-100, נדרש לקחת קורסים באנגלית עוד לפני קבלתו לאוניברסיטה.
יש מוסדות אליהם לא ניתן להתקבל מתחת לציון מסוים. ודאו את תנאי הקבלה אל המוסד המבוקש.
החל משנת 2022 נדרשים כל הסטודנטים לקחת שני קורסים באנגלית במהלך לימודיהם לתואר ראשון. עם זאת, יש עדיין משמעות רבה לציון האנגלית:
ציון | רמה | הקורסים הנדרשים |
100-119 | מתקדמים א' | 2 קורסים ללימוד אנגלית, שאינם מזכים בנקודות זכות לסיום התואר. |
120-133 | מתקדמים ב' | קורס אחד ללימוד אנגלית, שאינו מזכה בנקודות זכות לסיום התואר, וקורס אחד בנושא התואר, המועבר באנגלית ומזכה בנקודות זכות. |
134-150 | רמת פטור | 2 קורסים בנושא התואר, המועברים באנגלית ומזכים בנקודות זכות. |
כלומר, רמת אנגלית גבוהה מאפשרת לקחת קורסים באנגלית כחלק מתוכנית הלימודים לתואר, ולא כלימודים נוספים שמייקרים את הלימודים ומעמיסים על תוכנית הלימוד.
כמה פעמים מותר לגשת למבחן אמי"ר/ם?
מותר לגשת למבחן האמי"ר/ם כמה פעמים שתרצו. יש לשים לב כי בין בחינה לבחינה יש להמתין לפחות 35 ימים, אחרת בחינתכם תפסל ללא החזר כספי. בדקו כמה ימים עברו מהפעם האחרונה שנבחנתם באחת הבחינות טרם הרשמה לבחינה נוספת.
איזה ציון נחשב אם ניגשים לבחינת אמי"ר/ם מספר פעמים?
על פי רוב, ציון הבחינה בו מוסד הלימודים יתחשב יהיה הציון הגבוה ביותר שקיבלתם. אין חשיבות לסוג הבחינה בה קיבלתם את הציון, בין אם הוא ציון חלק האנגלית בפסיכומטרי, ציון אמי"ר או אמיר"ם. עם זאת, מומלץ לבדוק מול מוסד הלימוד הרלוונטי לכם מהו הציון הקובע.
רוצים לקבל מידע נוסף על הבחינה או להירשם לקורס של קידום? השאירו פרטים באתר והנציגים שלנו יחזרו אליכם בהקדם או שפשוט תרימו טלפון ל-2055*.